Budaya Politik umno/BN Jadi Bahan Kutukan Dunia

Thursday, 10 April 2014

Krisis penerbangan MH370 mendedahkan sepenuhnya bahaya membenarkan satu parti sahaja memerintah negara selama enam dekad.


Kolumnis terkenal Bloomberg semalam menulis bantahan global atas kehilangan pesawat MH370 menekankan kelemahan paling ketara ke atas Putrajaya, dan terlalu sedikit tentang kekuatannya.

Padahal, kata William Pešek enam bulan lalu Presiden Amerika Syarikat, Barak Obama memuji Malaysia sebagai "satu contoh ekonomi yang dinamik" dan disebut-sebut kerana kepelbagaian budayanya sebagai model kepada orang lain, namun pujian itu kini menjadi naif ekoran kejadian tragis ini.

Merujuk kepada kritikan yang ditujukan kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan usaha Putrajaya dalam menangani krisis, Pešek berkata: "Wajar atau tidak, sejak 8 Mac apabila pesawat MH370 hilang dalam perjalanan ke Beijing, Malaysia kehilangan banyak kedudukannya di rantau ini dan juga di seluruh dunia. "

Beliau juga mengecam pendekatan Putrajaya dalam mengendalikan perselisihan dalaman dan toleransi antara agama – antara lain, sabitan pemimpin DAP, Karpal Singh atas tuduhan menghasut dan terbaliknya keputusan pembebasan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim, dan diam kepada usaha konservatif Islam untuk menghadkan penggunaan kalimah Allah – dan berkata pentadbiran yang diterajui Najib memerlukan lebih daripada sekadar perhubungan awam untuk meningkatkan imejnya.

"Negara itu memerlukan lebih kepada revolusi politik," kata Pešek.

"Krisis penerbangan MH370 mendedahkan sepenuhnya bahaya membenarkan satu parti sahaja memerintah negara selama enam dekad. Sejak memegang jawatan tertinggi pada 2009, Najib terpaksa mengalihkan perhatiannya daripada pemuliharaan ekonomi Malaysia kepada mengekalkan Umno ditampuk kuasa."

Pešek menambah pengendalian buruk Putrajaya terhadap MH370 bukan suatu penipuan.

"Kejadian ini mendedahkan elit politik yang tidak pernah menghadapi soalan daripada rakyatnya, apatah lagi dari dunia luar. Budaya politik yang sama dicipta dalam menguruskan syarikat penerbangan nasional Malaysia Airlines (MAS). Tidak menghairankan, sebelum ini, syarikat penerbangan itu jauh terkebelakang dalam persaingan global yang semakin meningkat," katanya.

Pandangan Pešek bertepatan dengan apa yang dinyatakan oleh wartawan New York Times Thomas Fuller beberapa hari selepas penerbangan MH370 hilang. Pakar hal ehwal Asia Tenggara itu berkata kekurangan koordinasi dari jabatan-jabatan di Malaysia dan maklumat yang bercanggah antara satu sama lain dalam pencarian MH370 hanya menunjukkan bagaimana teruknya cara pemimpin negara mengendalikan krisis.

"Tetapi keraguan di seluruh dunia tentang kehilangan penerbangan MH370 mencabar budaya politik negara dan mendedahkan kelemahan pemimpinnya dalam menghadapi pengkritik dari seluruh dunia," katanya.

Fuller juga merujuk kepada dua kes besar mahkamah yang melibatkan Anwar dan Karpal dalam kritikannya yang disifatkannya sebagai usaha menyekat perbezaan pendapat politik di Malaysia.

Reuters hari ini melaporkan misteri penerbangan MH370, yang hilang lebih daripada sebulan lalu mencetuskan operasi mencari dan menyelamat paling mahal dalam sejarah penerbangan, tetapi maklumat konkrit membuktikan ia sesuatu yang mengecewakan.

Sehingga kini, 10 pesawat tentera, empat pesawat awam dan 13 kapal dijangka terlibat dengan usaha pencarian besar-besaran yang sehingga kini terbukti sia-sia dalam mengenal pasti apa-apa bukti fizikal dari bangkai pesawat itu.

Pencarian hari ini datang dengan satu keyakinan, selepas pegawai Australia berkata mereka mengesan dua isyarat baru "ping" yang mungkin datang daripada perakam kotak hitam pesawat. 

0 comments:

Post a Comment

Important - The views expressed and the links provided on our comment pages are the personal views of individual contributors and do not necessarily reflect the views of Sabah Report.