Projek IC

Projek IC merujuk kepada dakwaan 'projek rahsia' untuk mengubah demografi negeri Sabah dan mencemari daftar pemilih dalam sistem pilihan raya Malaysia. Projek IC dilaporkan sebagai operasi bersepadu (tetapi terselindung) sekitar tahun 1980-an dan 1990-an bagi tujuan memberikan kad pengenalan kepada rakyat asing, juga didakwa sebagai usaha yang menguntungkan UMNO.

Operasi khas ini adalah dibawah Jabatan Perdana Menteri dan Kementerian Dalam Negeri, yang mana pada waktu itu dibawah pentadbiran Dr Mahathir Mohamad dan Datuk Megat Junid Megat Ayob. Jumlah peruntukan dan cara operasi tidak dirujuk kepada Kabinet mahupun kepada Majlis Tertinggi UMNO. Menteri Kewangan ketika itu ialah Datuk Daim Zainuddin.

Projek IC 1970-an

Tahun 1970-an, peneutralan warga asing dilakukan ketika era pentadbiran Ketua Menteri Sabah, Tun Mustapha (1967), yang juga Presiden USNO pada ketika itu. Pada tahun 1960, Sabah dikuasai oleh kaum Kadazan Dusun, dan Tun Fuad Stephen dilantik menjadi Ketua Menteri Sabah yang pertama (1963).

 1. 32% Kadazandusuns
 2. 23% Cina
 3. 15.8% Lain-lain umat Islam
 4. 13.1% Bajau
 5. 5.5% Indonesia
 6. 4.9% Muru
 7. 1.6% Filipina
 8. 0.4% Melayu

Projek IC 1980-an

Kerajaan Berjaya pimpinan Ketua Menteri Sabah, Datuk Harris Salleh turut menganugerahkan kewarganegaraan kepada warga asing. Ekoran Rusuhan Sabah 1986 di Kota Kinabalu, keperluan kepada warga asing semakin jelas. Pada 1990, Berjaya dan USNO memutuskan untuk membubarkan parti mereka dan membawa masuk UMNO ke Sabah. UMNO bergantung kepada pengundi Islam keturunan Bajau, Suluk dan Bugis dll. 

Pada tahun 2007, bekas ketua daerah Sandakan, Hassnar Ebrahim telah mengaku terlibat dalam Projek IC. Beliau adalah bekas tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) pada tahun 1998. Beliau turut menjadi saksi dalam petisyen bagi pembatalan Pilihan raya kecil Sabah 1999 kawasan Likas.

Hassnar mendedahkan butir-butir khusus modus operandi Projek IC. Beliau antara lain menyebut mesyuarat rahsia antara bekas Ketua Menteri Sabah, Harris Salleh dan Timbalan Menteri Dalam Negeri, Megat Junid Megat Ayob di Hong Kong. Hassnar mendakwa bahawa 130,000 pendatang tanpa izin diberikan kad pengenalan pada tahun 1985.

Beliau juga mendakwa bahawa matlamat operasi adalah untuk meningkatkan penduduk Islam Sabah. Ia turut disebut sebagai 'Operasi Gembeling' - mensasarkan Melayu yang berasal dari Bugis kerana berbahasa dan berbudaya mirip Melayu.

Projek IC 1990-an

'Teori Projek IC' ini merujuk kepada dakwaan selama ini bahawa Jabatan Imigresen dan Jabatan Pendaftaran dan lain-lain agensi-agensi kerajaan menjadi sebahagian daripada operasi besar-besaran untuk menambah penduduk Islam di Sabah bagi mengurangkan pengaruh masyarakat Kristian. Teori ini dipopularkan oleh bekas pemimpin Parti Bersatu Sabah (PBS), Dr Chong Eng Leong bahawa umat Islam dari selatan Filipina dan Indonesia diberi kerakyatan Malaysia dan dipujuk untuk mengundi Umno.

Perkara ini telah didedahkan dalam buku penulis Mutalib MD dan Dr Chong Eng Leong. Menurut kedua-dua penulis, tujuan Dr Mahathir melancarkan projek itu adalah untuk "mengimbangi penduduk yang berbeza bangsa dan agama di Sabah" di samping memperkukuhkan undi Umno bagi menguasai negeri itu.

Penduduk Sabah: 636,431 (1970) meningkat kepada 2,449,389 (2000)  
Penduduk Sarawak: 976,269 (1970) meningkat kepada 2,012,616 (2000) 
Penduduk Semenanjung: 10,439,430 (1970) meningkat kepada 22,202,614 (2000)

Komposisi etnik Sabah pada 2006 seperti berikut:

 1. 25% Bukan warganegara
 2. 17,76 Kadazandusuns
 3. 14,62% ​​Bumiputera Lain-lain
 4. 13.4% Bajau
 5. 11,48% Melayu
 6. 9.6% Cina
 7. 4.8% Lain-lain
 8. 3.3% Murut

Selepas BN kembali berkuasa pada 1994, jawatan Ketua Menteri Sabah digilirkan dikalangan Bumiputera Islam, Bumiputera Bukan Islam, dan Cina. Mulai 2005, sistem penggiliran dihapuskan dan Datuk Musa Aman dari UMNO menjadi Ketua Menteri Sabah sehingga kini. Daripada 59 kerusi BN, 32 dimenangi oleh UMNO.

Pada 4 oktober 2011, Chua Soon Bui (Bebas-Tawau) menyatakan daripada 3,206,742 penduduk Sabah, hanya 72 % adalah warga negara ini, manakala 27.7% adalah pendatang asing. Beliau merujuk kepada bancian Unit Perancang Ekonomi, Penduduk dan Perumahan 2010.

AJK PKR, Dr Chong Eng Leong mahu RCI menyiasat mereka yang telah memperolehi kewarganegaraan melalui cara yang meragukan. RCI boleh bertanya kepada keluarga, pemilik restoran, pemilik ladang; sama ada mereka telah menggaji pekerja asing yang kini telah menjadi warganegara bumiputera. Dr Chong pernah mendedahkan Projek IC pada 2006.

Dr Chong mendakwa, penduduk tempatan yang dilahirkan di Sabah meningkat sebanyak kira-kira 120,000 antara 1951 hingga 1960, tetapi bilangan pengundi dalam senarai daftar pemilih 1999 bagi mereka yang lahir antara 1952 dan 1960 meningkat sebanyak 150,000. Jika 80 peratus daripada 120,000 itu merupakan pengundi berdaftar, maka pengundi kelahiran Sabah adalah di bawah 100,000. Persoalannya ialah, dari mana datangnya lebihan 150,000 itu?

Penyelidikan beliau selama 15 tahun dimuatkan dalam buku Lest We Forget -- menganggarkan kira-kira 600,000 pendatang haram diberikan kewarganegaraan di Sabah.

Projek IC ini juga dikenali sebagai 'Projek Mahathir' yang didalangi Umno, melibatkan kerjasama beberapa agensi kerajaan, termasuk Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) dan ketua-ketua kampung di Sabah. Antara ketua kampung yang terlibat ialah Hasnar Ibrahim.

Pada 1990-an, Datuk Musa Aman menjadi ketua 'petugas khas' memberi kad pengenalan kepada warga asing. Tujuannya untuk menumbangkan PBS dalam pilihan raya (ketika itu PBS masih belum menyertai BN).

Konspirasi besar ini melibatkan Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Ahmad Sarji Abdul Hamid, Pengarah JPN Sabah, Sani Adnan serta beberapa pimpinan tertinggi kerajaan yang lain. Segalanya bermula ketika Malaysia di bawah pentadbiran bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad iaitu sekitar tahun 1980an dan 1990an.

Kadar pertumbuhan penduduk Sabah amat luar biasa. Kadar pertumbuhan Sarawak hanya 1.617 juta pada 2010. Sedangkan penduduk Sabah 2.354 juta pada 2010. Penduduk Sabah adalah dua pertiga penduduk Sarawak, tetapi kini ia menjadi sebaliknya.

Jawatankuasa pilihan parlimen (PSC) bagi penambahbaikan pilihan raya

Inkuiri Februari 1997 oleh Jawatankuasa Terpilih Parlimen keatas sejumlah penjawat awam yang ditahan dibawah ISA tidak pernah didedahkan kepada umum. PSC ketika itu diketuai oleh Dr Bernard Dompok. Bagaimanapun, pada 16 Februari 2007, Bernard Dompok meletak jawatan sebagai pengerusi atas perbezaan pendapat mengenai fungsi dan skop jawatankuasa itu khususnya keengganan pegawai JPN untuk hadir. Dapatan jawatankuasa itu juga tidak pernah diumumkan kepada orang ramai.

Timbalan Perdana Menteri Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yassin menjelaskan bahawa kerajaan persekutuan tidak menolak kemungkinan untuk mengadakan siasatan terhadap dakwaan berhubung Projek IC itu.

Pada 25 November 2011, Jawatankuasa pilihan parlimen (PSC) bagi penambahbaikan pilihan raya telah mengadakan sesi kedua pendengaran awam di Kompleks Pentadbiran Persekutuan di Kota Kinabalu. Panel PSC dipengerusikan oleh Tan Sri Maximus Jonhnity Ongkili. Turut hadir ialah wakil parti pemerintah seperti Upko, LDP dan PBS, manakala pembangkang diwakili oleh parti dari PKR, DAP dan PSM.

Pembangkang mencadangkan satu Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) ditubuhkan bagi menyelesaikan 'Projek IC' ini.

Sejarah bantahan Projek IC

Beberapa pihak telah mengemukakan bantahan terhadap Projec IC ini.

 1. Pada 15 Mac 2007, Datuk Patrick Sindhu selaku Presiden Persatuan Pengguna Sabah dan Labuan (Cash) akan meneruskan usahanya untuk menghalang pihak berkuasa JPN daripada mengeluarkan kad pengenalan kepada rakyat asing melalui 'pintu belakang' (Projek IC). 
 2. Pada 24 September 2011, Presiden Upko, Tan Sri Bernard Dompok menyatakan penduduk Sabah telah meningkat secara drastik, khususnya di antara tahun 1990 dan 2000. Dompok mendakwa, pertabalan seorang ahli perniagaan Sabah sebagai Sultan Sulu adalah ekoran kebanjiran pendatang asing dari selatan Mindanao.
 3. Eric Majimbun selaku ahli parlimen Sepanggar dan Timbalan Presiden SAPP, telah membangkitkan isu tersebut beberapa kali di Parlimen dan semasa mesyuarat BN. Tetapi mantan perdana menteri dan perdana menteri sekarang gagal mengambil apa-apa tindakan. Malangnya Timbalan Menteri Dalam Negeri, Lee Chee Leong menafikan kewujudan Projek IC itu.
 4. Khalid Jaafar menyatakan bahawa Tan Sri Megat Junid Megat Ayob dan Ketua Setiausaha Negara, Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) dan lain-lain agensi yang semuanya bawah Kementerian Dalam Negeri terlibat. Khalid adalah Ahli Majlis Tertinggi PKR dan pernah menjadi Setiausaha Akhbar Datuk Seri Anwar Ibrahim semasa menjadi TPM. Khalid mendakwa Anwar tidak pernah menjadi Menteri Dalam Negeri atau memangku jawatan itu. Kelaziman, satu Kementerian tidak boleh mencampuri urusan Kementerian lain. Namun, warga asing yang tinggal 20, 30 tahun di sini sepatutnya diberikan kerakyatan sekiranya golongan itu mencapai kelayakan dan melalui proses yang sepatutnya. Khalid mendakwa operasi sama digunakan untuk menumbangkan kerajaan PR di Selangor. Pada 26 Mac 2011, seorang ahli PKR membuat laporan polis di Balai Polis Bandar Baru Salak Tinggi Sepang berhubung dakwaan pemberian kad pengenalan kepada warga asing dari Indonesia.
 5. Pada 1980-an, Presiden SAPP, Datuk Yong Teck Lee dan bekas naib presiden PKR Dr Jeffrey Kitingan pernah membongkar terdapat 30,000 kes pengundi meragukan dalam daftar pemilih Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR). Tetapi isu itu ditenggelamkan oleh momokan Kristianisasi PBS. Pada 1994, terdapat pertindihan berlipat ganda kad-kad pengenalan yang sama dalam daftar pemilih  SPR.
 6. Pengalaman Dr Syed Azman Syed Ahmad selaku Setiausaha PAS, mendakwa ‘Projek Isuzu’ berlaku pada Pilihan raya umum Malaysia 1995 bagi menumbangkan Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang di kawasan parlimen Marang. Beliau mendakwa JPN, SPR dan kerajaan Umno/BN mendaftarkan beratus-ratus pekerja kilang dari Pekan, Pahang bagi mendaftar undi di kawasan parlimen Marang Terengganu.
 7. Lim Kit Siang mendakwa kemenangan Ketua Menteri Sabah, Yong Teck Lee daripada Parti Maju Sabah (SAPP) diisytiharkan tidak sah kerana terdapat banyak nama yang tidak "halal" (pengundi hantu) dalam senarai pemilih ketika perbicaraan petisyen pilihanraya kawasan DUN Likas pada 1999. Jurnal-jurnal antarabangsa seperti International Studies Quarterly turut mendedahkan bukti-bukti pemberian IC ini. Pada 2006, Jabatan Perangkaan Negara menganggarkan 25% (= 750,000) daripada jumlah penduduk di Sabah terdiri daripada warganegara bukan Malaysia. Antara saksi perbicaraan kes itu ialah Mutalib Mohd Daud atau Mutalib MD. Mutalib MD adalah Setiausaha UMNO Bahagian Silam. Mutalib berasal dari Semenanjung Malaysia dan berhijrah ke Sabah pada 1970-an. Dalam petisyen beliau, dari 43,000 ahli UMNO Silam, hanya 14,000 mempunyai IC tulen. "IC Palsu" Pendedahan beliau ditulis dalam 4 buah buku; Merampas Hak Anak Sabah (1999), Pengundi Untuk dipajak, IC Projek Agenda Tersembunyi Mahathir (2006) dan 007 Lelaki Malaysia Terakhir (2007).
 8. Setiausaha agung Upko, Wilfred Madius Tangau menolak pendaftaran pengundi secara automatik kerana rakyat asing di Sabah yang mendapat kad pengenalan menerusi 'Projek IC' akan menjadi pengundi. Namun, rata-rata pembangkang di Semenanjung menyokong pendaftaran pengundi secar automatik. Selain itu, bilangan kerusi Sabah dan Sarawak tidak mencerminkan tuntutan dalam Suruhanjaya Cobbold. Pada 1963: kerusi Parlimen bagi Malaya ialah 104, Sabah (16) dan Sarawak (24). Pada 1974: Malaya (154) manakala Sabah dan Sarawak tidak bertambah. Pada 2008: Sabah (25), Sarawak (21) daripada keseluruhan 222 kerusi parlimen.
 
Penafian Projek IC

Bekas pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Tan Sri Abdul Rashid Abdul Rahman menjelaskan bahawa Projek IC atau 'Projek M' adalah satu legenda, sering diperkatakan tetapi tiada bukti. Perlembagaan Persekutuan 114(2) menghendaki SPR mestilah mendapat ‘kepercayaan awam’. Sebelum ini Kabel diplomatik sulit AS yang dibocorkan oleh Wikileaks mendedahkan, bekas pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Rashid Abdul Rahman mengakui pernah mengeluarkan lebih 60,000 kad pengenalan palsu kepada pekerja asing di Sabah sekitar 1994, atas arahan Umno. Bekas ketua NGO pemantau pilihan raya Mafrel, Abdul Malek Husin mendakwa Rashid mengakui perkara itu dalam pertemuan peribadi di rumahnya pada 25 Oktober 2006. Hasilnya, dalam Pilihan raya kecil Sabah 2004, majoriti PBS merosot mendadak. PBS akhirnya tumbang rentetan ADUN PBS belot kepada BN. JPN yang mengeluarkan kad pengenalan dan SPR hanya mendaftar pengundi sahaja. Malek mendakwa jumlah sebenar ialah 80,000 warga asing didaftarkan oleh JPN.

Dalam kesemua tuduhan projec IC yang ditimbulkan, tidak ada senarai IC yang dituduh dipalsukan pernah disenaraikan sebagai bukti. Kesemua tuduhan yang ditimbulkan adalah berdasarkan tuduhan kata orang ("hear say").

Siasatan suruhanjaya diraja

Pada 11 Ogos, sebuah suruhanjaya siasatan diraja ditubuhkan bagi menyiasat perkara ini.

0 comments:

Post a Comment

Important - The views expressed and the links provided on our comment pages are the personal views of individual contributors and do not necessarily reflect the views of Sabah Report.